Puu on biopolttoaine joka oikein poltettuna sisältyy luonnon kiertokulkuun. Puun kasvaessa se yhteyttää vettä ja hiilidioksidia nk.fotosynteesissä. Tässä prosessissa vapautuu happea, jota me tarvitsemme elääksemme. Kun puu palaa tai maatuu, vesi ja hiilidioksidi palaavat kiertoon. Prosessissa käytetään myös puun eläessä yhteytettyä happea. Kaikki tämä on kiertokulussa, mikä tarkoittaa, ettei puun polttaminen kiihdytä kasvihuoneilmiötä.

Puu kannattaa varastoida hyvin tuulettuvassa puuvajassa. On tärkeää, että puu ei ole maata vasten ja ilma pääsee hyvin kiertämään ylhäällä ja sivuilla. Aikaisin keväällä kaadetun puun voi parhaassa tapauksessa käyttää seuraavana talvena. Mutta on parempi, että puun annetaan kuivua kaksi kevätkautta, koska puu kuivuu parhaiten keväällä ennen lehtien puhkeamista. Muista, että kostea puu palaa huonommin, tuottaa vähemmän lämpöä ja on haitallisempaa ympäristölle.

Polttopuissa saa olla enintään 20 % vettä. Pilkottu puu kuivuu nopeammin. Koivu tulisi pilkkoa mahdollisimman pian ennen, kun se kuivuu kovaksi ja raskaaksi pilkkoa. Mänty ja kuusi on sitä vastoin helpompi pilkkoa, kun ne ovat saaneet hieman kuivua. Puu tulisi säilyttää huoneenlämpötilassa 24 tunnin ajan ennen polttamista. Puuta ei kannata peittää esim. kevytpeitteellä, koska maasta ja puusta lähtöisin oleva kosteus ei pääse haihtumaan. Kostea puu on myös otollisempaa alustaa lahottajasienille, jotka kuluttavat nopeasti puun energiasisällön.

Älä koskaa polta maalattua tai kyllästettyä puuta, lastulevyä tai vastaavaa. Se voi vahingottaa takkaa ja ympäristöä.

Tammi sopii sitä vastoin erinomaisesti polttopuuksi, mutta on tärkeää polttaa sen kanssa jotain muuta puulajia. Tammi sisältää paljon energiaa, mutta myös paljon parkkihappoa, joka syövyttää takkaa ja savupiipua. 

Ulkotulisijojen suosio on kasvanut vuosi vuodelta ja niistä on tullut yhä monipuolisempia. Huippuna ovat lähes täydelliset pihakeittiöt, jotka käsittävät esimekiksi lieden, leivinuunin, grillin ja savustamon yksinkertaisin vaihtoehto on 34 tiilestä ladottu ESA-grilli. Välille mahtuu erilaisia pihan monitoimi- ja yhdistelmätulisijoja.

Usein pihakeittiö katetaan ja sen yhteyteen rakennetaan myös ruokailutila. Sääolosuhteidemme vuoksi ulkotulisijat joutuvat kovan rasityksen alaisiksi. Valitsemalla julkisivulaatuiset, säänkestävät tiilet ja säänkestävän muuraussementtilaastin, voi rakentamiseen ryhtyä luottavaisesti. Talvikauden ajaksi pitäisi ulkotulisijat kuitenkin suojata. 

Leivinuunit on ensisijaisesti tarkoitettu ruuan valmistamiseen, mutta ne ovat myös erittäin tehokkaita lämmityslaitteita, hyötysuhde 80-85 %. Leivinuunit soveltuvat sekä vakituisiin että vapaa-ajan asuntoihin. Edellisissä leivinuuni tulisi aina varustaa kuoriverhouksella, mikä alentaa pintalämpötilaa ja estää huonetilan tarpeettoman lämpiämisen.

Valitettavasti leivinuunia ei aina osata käyttää, mitsä syystä niiden rakentamista on usein arvosteltu. Oikein lämmitettynä leivinuunissa voidaan valmistaa herkullista ruokaa runsaan vuorokauden ajan, jolloin lämpätila-aluen on 300-100°C. Tällöin ensin paistetaan karjalanpiirakat, sitten leivät ja muut leivonnaiset, kinkut, lihapullat, karjalanpaistit ja kalakukot. Yöksi voi jättää vielä ohrapuuron tai mämmin muhimaan. Leivinuuni auttaa suunnitelmallisessa ruuanvalmistuksessa ja vähentää siihen kuluvaa aikaa, mutta edellyttää riittävää pakastusmahdollisuutta.

Tilantarpeen vähentämiseksi leivinuuni voidaan rakentaa yhdeksi kokonaisuudeksi takkauunin kanssa. Leivinuunin luukku voidaan suunnata joko samalle tai vastakkaiselle puolelle kuin takkauunin suuluukku.

Liesiä on kolmea perustyyppiä: tavallinen puuliesi, liesi-leivinuuni ja paistinuunilla varustettu liesi. Kaikki nämä voidaan varustaa myös vesisäiliöllä veden lämmittämistä varten.

Liesi-leivinuunin leivinuunia lämmitetään erikseen, mutta paistinuunilla varustetun lieden paistinuuni lämpiää liettä lämmittämällä. Puulla lämmitettäviä liesiä voidaan käyttää yhtä hyvin vakituisessa kuin vapaa-ajankin asunnossa. Liesien hetkellinen lämmitysteho on valurautaisen liesitason ansiosta erittäin suuri, joten ne soveltuvat erittäin hyvin myös kylmän vapaa-ajan asunnon alkulämmitykseen. Puuliesien hyötysuhde on suuruusluokkaa 50-70 %.

Avotakat ovat suuluukuttomia tulijijoja, joista savukaasut johdetaan suoraan hormiin. Niitä ei ole tarkoitettu lämmityslaitteiksi, vaan asumisviihtyisyyden lisääjiksi. Niitä voidaan käyttää yhtä hyvin vakituisissa asunnoissa kuin vapaa-ajankin asunnoissa, joko sellaisenaan tai muiden tulisijojen yhteydessä.

Esimerkiksi vapaa-ajan asunnoissa avotakka on mainettaan parempi myös lämmityslaitteena. Se säteilee lämpöä suoraan tulesta, jolloin huoneilma lämpiää ja kuivuu nopeasti. Avotakan hyötysuhde on suuruusluokkaa 25-40 %.

Takkauunit tunnetaan myös varaavina takkoina ja ne ovat sukua entisaikojen lämmitysuuneille. Takkauuni on eräänlainen avotakan ja lämmitysuunin yhdistelmä, joka tekee mahdolliseksi tulen katselemisesta nauttimisen sekä tehokkaan lämmittämisen.

Nykyaikaiset takkauunit on varustettu yläliittymällä ja niissä on yleensä kääntöpelti. Kun suuluukut ja kääntöpelti ovat auki, toimii tulisija avotakkana. Kun suuluukut ja kääntöpelti suljetaan, kiertävät savukaasut poskikanavien kautta alaliittymään ja edelleen hormiin, jolloin takkauuni muuttuu lämmitysuuniksi.

Takkauunia ei saa lämmittää yläliittymän kääntöpelti auki ja suuluukut suljettuina, koska tällöin syntyvä korkea savukaasujen lämpötila saattaa vaurioittaa savupiippua. Takkauunit soveltuvat käytettäviksi sekä vakituisissa asunnoissa että vapaa-ajan asunnoissa. Mikäli rakennusta pidetään jatkuvasti normaalissa asuinlämpötilassa, suositellaan takkauunin varutamista kuoriverhouksella, tällöin puhutaan kuoritakasta. Kuoriverhouksen asiosta takkauunin pintalämpätila laskee, lämmönluovutus hidastuu ja lämmitystarve harvenee. Kuoritakan lämpö on miellyttävää eikä se aiheuta asunnon lämpötilan kiusallista kohoamista. Kuoriverhous mahdollistaa myös takkauunin pintakäsittelyn. Kysymykseen tulevat tällöin esimekiksi kaakelointi, rappaus, slammaus tai maalaaminen. Muuratusta takkauunista saadaan oikealla lämmittämisellä runsaan 2 kW:n maksimiteho ja polttamalla puuta 15 kg päivässä sen teho pysyy jatkuvasti 1.5 kW:n yläpuolella. Tämä riittää pitämään pientalon lämpimänä suurimman osan vuotta. Kovilla pakkasilla tarvitaan kaksi tällaista takkauunia oikealla tavalla taloon sijoitettuina. Takkauunin hyötysuhde on parhaimmillaan 85-90%. 

Kamiinat olivat ennen metallirakenteisia tulisijoja. Tänään ne on valinnan helpottamiseksi jaettu eri ryhmiin: takat, vuolukivitakat, kaakelitakat ja valurautatakat.

Takat valmistetaan vahvasta pellistä ja valuraudasta. Suurista lasiluukuista tuli näkyy ja loistaa kaikkialle huoneeseen. Konvektiojärjestelmä levittää lämmön tehokkaasti.

Vuolukivitakat varaavat lämpöä. Tietyissä malleissa on vuolukiven alle kätketty oliviinikivestä tehty lämpömakasiini, joka varaa ja luovuttaa lämpöä tehokkaammin.

Kaakelitakkojen erikoisvalmisteiset kaakelit antavat takalle erittäin kauniin ulkomuodon. Kaakelitakat ovat yleisiä etelä-Euroopassa ja antavat huoneelle mannermaisen ilmeen.

Valurautatakka on klassinen lämmönlähde, joka säteilee lämpöä ympäristöönsä. Tietyissä malleissa 0n konvektiojärjestelmä.

Contura takat on sertifioitu Joutsenmerkinnän tiukkojen ympäristövaatimusten mukaan. Joutsenmerkityt takat täyttävät tiukat valmistukselle ja käytölle asetetut vaatimukset. Tämän ansiosta ne voidaan kierrättää levittämättä myrkkyjä ympäristöön. Joutsenmerkitty takka on CO2-neutraali, koska bioenergian tehokkaassa palamisessa vapautuva hiilidioksidi sitoutuu uusiin puihin niiden kasvaessa.

KAAKELIUUNEJA on erikokoisia ja erityylisiä. Valitsitpa sitten modernin tai klassisen tyylin, kaakelien alle kätkeytyy sama ensiluokkainen tekniikka.

Monikanavaiset savukanavat varastoivat paljon lämpöä. Hyotysuhde on korkea ja lämmönvarauskyky mahtava. Kaakeliuuni luovuttaa lämpöä tasaisesti ja pitkään ja sen lämpö tuntuu todella miellyttävältä.

Kaakeliuunit sopivat sekä nykyaikaisiin että vanhoihin taloihin. Kaikkiin kaakeliuuneihin on valittavana useita luukkuvaihtoehtoja.

Tiesitkö, että ruotsalainen kaakeliuuni keksittiin jo 1700-luvulla, jolloin puupula aiheutti energiakriisin. Tarvittiin säästäväisempi lämmönlähde. Ratkaisuksi muodostuivat kaakeliuunit, joissa oli kiermurteleva savukanava lämmön talteenottamiseksi. Nykyajan kaakeliuunit voi tehdä vieläkin tehokkaammaksi.

Tulipesillä ja kuorimoduuleilla luot modernin avotakan, veistoksellisen huonekalun, joka huokuu asennetta. Se on suunniteltu suuriin huoneisiin ja yhdessäoloon. Muotoilua hallitsevat puhtaat linjat, lasi ja betoni.

Hissiluukuilla varustetuilla malleilla teet erittäin modernin ja tyylipuhtaan takan. Lisävarusteena esim. kätevä halkotila. Suureen tulipesään mahtuu jopa 50 cm klapit ja hyötysuhde on jopa 81 %.

Tulipesät ovat helposti sytytettäviä ja saavuttavat täyden tehonsa muutamassa minuutissa. Lämmitä luukku auki tai kiinni. Moderni takka on energiatehokas ja omaa korkean hyötysuhteen. Sen laatu ja toiminta on huolella testattu. Tee oma kuori tai valitse valmiista moduuleistamme. Huomattavan pitkä takuuaika.

Yhdeksi tulisijayksiköksi rakennettuja yhdistelmätulisijoja ovat esimerkiksi aikaisemmin mainitut takkauuni/ leivinuuni-yhdistelmä sekä liesi-leivinuuni. Mikäli samaan tilaan halutaan useita erilaisia tulisijoja kuten avotakka ja takkauuni, leivinuuni ja liesi, avotakka ja leivinuuni tai jokin muu yhdistelmä, on kukin tulisija erotettava toisistaan ja savupiipusta liikuntasaumalla.

Tulisijojen yhdistelmä tunnetaan myös nimellä "sydänmuuri". Erityisesti kevytrakenteisissa taloissa se on omiaan tasaamaan lämpötiloja ja toimimaan tarvittaessa myös lämpöreservinä.

SalzburgC w40Nordpeis - varaavat takat * kaminat * takat * takkasydämet

conturaContura-takat - takat * vuolukivitakat * valurautatakat * kaakelitakat * elementtitakat * tulipesät ja takkasydän * kaakeliuunit * savupiiput * tarvikkeet

omat-mallitTulisijatieto - muuratut tulisijat * leivinuunit * takkauunit * takat * puuliedet * liesileivinuuni * piiput * takkaleivinuuni * ulkotulisija * kaminat

tiileriTiileri - tiilet * julkisivutiilet * tulisijat * laastit * savupiiput

pukkilaPukkila - keraamiset laatat * seinälaatat * lattialaatat * listat * mosaiikit * kiinnityslaastit * saumausaineet * vedeneristeet * uima-allastuotteet * puhdistus ja hoitoaineet * litex-rakennuslevyt * kaakelilistat * lattiakaivon kannet

warma-uunitWarma-Uunit - Puupihi tulisijat * varaavat takat * kiertoilmatakat * kaakeliuunit * kaminat