Leivinuunit ja liedet

Leivinuunit on ensisijaisesti tarkoitettu ruuan valmistamiseen, mutta ne ovat myös erittäin tehokkaita lämmityslaitteita, hyötysuhde 80-85 %. Leivinuunit soveltuvat sekä vakituisiin että vapaa-ajan asuntoihin. Edellisissä leivinuuni tulisi aina varustaa kuoriverhouksella, mikä alentaa pintalämpötilaa ja estää huonetilan tarpeettoman lämpiämisen.

Valitettavasti leivinuunia ei aina osata käyttää, mitsä syystä niiden rakentamista on usein arvosteltu. Oikein lämmitettynä leivinuunissa voidaan valmistaa herkullista ruokaa runsaan vuorokauden ajan, jolloin lämpätila-aluen on 300-100°C. Tällöin ensin paistetaan karjalanpiirakat, sitten leivät ja muut leivonnaiset, kinkut, lihapullat, karjalanpaistit ja kalakukot. Yöksi voi jättää vielä ohrapuuron tai mämmin muhimaan. Leivinuuni auttaa suunnitelmallisessa ruuanvalmistuksessa ja vähentää siihen kuluvaa aikaa, mutta edellyttää riittävää pakastusmahdollisuutta.

Tilantarpeen vähentämiseksi leivinuuni voidaan rakentaa yhdeksi kokonaisuudeksi takkauunin kanssa. Leivinuunin luukku voidaan suunnata joko samalle tai vastakkaiselle puolelle kuin takkauunin suuluukku.

Liesiä on kolmea perustyyppiä: tavallinen puuliesi, liesi-leivinuuni ja paistinuunilla varustettu liesi. Kaikki nämä voidaan varustaa myös vesisäiliöllä veden lämmittämistä varten.

Liesi-leivinuunin leivinuunia lämmitetään erikseen, mutta paistinuunilla varustetun lieden paistinuuni lämpiää liettä lämmittämällä. Puulla lämmitettäviä liesiä voidaan käyttää yhtä hyvin vakituisessa kuin vapaa-ajankin asunnossa. Liesien hetkellinen lämmitysteho on valurautaisen liesitason ansiosta erittäin suuri, joten ne soveltuvat erittäin hyvin myös kylmän vapaa-ajan asunnon alkulämmitykseen. Puuliesien hyötysuhde on suuruusluokkaa 50-70 %.

SalzburgC w40Nordpeis - varaavat takat * kaminat * takat * takkasydämet

conturaContura-takat - takat * vuolukivitakat * valurautatakat * kaakelitakat * elementtitakat * tulipesät ja takkasydän * kaakeliuunit * savupiiput * tarvikkeet

omat-mallitTulisijatieto - muuratut tulisijat * leivinuunit * takkauunit * takat * puuliedet * liesileivinuuni * piiput * takkaleivinuuni * ulkotulisija * kaminat

tiileriTiileri - tiilet * julkisivutiilet * tulisijat * laastit * savupiiput

pukkilaPukkila - keraamiset laatat * seinälaatat * lattialaatat * listat * mosaiikit * kiinnityslaastit * saumausaineet * vedeneristeet * uima-allastuotteet * puhdistus ja hoitoaineet * litex-rakennuslevyt * kaakelilistat * lattiakaivon kannet

warma-uunitWarma-Uunit - Puupihi tulisijat * varaavat takat * kiertoilmatakat * kaakeliuunit * kaminat